Przetwórstwo spożywcze
Przemysł rolno-spożywczy to dział gospodarki, który zajmuje się wytwarzaniem produktów i półproduktów przeznaczonych do spożycia, takich: jak mięsne, mleczne, czyli nabiałowe, pieczywo, cukiernicze, napoje alkoholowe i bezalkoholowe itp.
W skład tego przemysłu wchodzą: rzeźnie, zakłady przetwórstwa rybnego i mięsnego, mleczarnie, piekarnie, cukrownie, gorzelnie, browary, młyny, wytwórnie soków i przetwórstwo owocowo-warzywne, zakłady cukiernicze oraz tytoniowe. Przemysł owocowo-warzywny obejmuje pierwotny i pogłębiony przerób owoców i warzyw na następujące przetwory:
Przemysł owocowo-warzywny w Polsce W Polsce przemysł ten przetwarza około 60% zbiorów owoców oraz 10–15% zbiorów warzyw. Zaopatrzenie surowcowe najczęściej odbywa się poprzez kontraktację, a niekiedy w drodze zakupów na giełdach, targowiskach i od pośredników. Obecnie jest to jedna z głównych branż przemysłu spożywczego. W Polsce w przetwórstwie owocowo-warzywnym funkcjonują 1363 przedsiębiorstwa, z czego na skalę przemysłową – 270 firm. Ponad 90% firm zatrudnia do 50 osób stałej załogi. Przemysł owocowo-warzywny jest oparty na krajowej bazie surowcowej. Do 40% produkcji znajduje nabywców na rynkach zagranicznych. Polska eksportuje około 500 tys. t tych przetworów, a łącznie ze świeżymi owocami i warzywami – około 881 tys. t, co stanowi 25% całego eksportu rolno-spożywczego |
|